Lato – sezon grillowy w pełni. Karkówka i szaszłyki przejadły się, dzieci marudzą przy kurczaku? Jak zaskoczyć rodzinę i znajomych podczas kolacji przy grillu? Jest odpowiedź –  sery! Wzbogacą menu, przełamią stereotyp o wyższości mięsa, zaskoczą smakiem.

Sery dojrzewające Ceko można serwować na grillu jako dodatek do dań i jako samoistne danie. Świeże warzywa w sałatkach mieszamy z kostkami lub startym serem. Sery dojrzewające nadają się też do piwa, bez którego nie ma przecież udanego grilla. Ale który ser Ceko do czego? Oto nasze propozycje.

Przede wszystkim na grilla wybierzmy  twarde sery bez dziur, pełnotłuste o doskonałej topliwości. Szczególnie polecamy Butterkäse o dużej zawartości tłuszczu mlecznego, który zapewnia szybki efekt stopionego sera na potrawach. Klasyczny ser Jagna oraz Mozzarella, zarówno naturalna jak i wędzona świetnie będą topić się na mięsach, kiełbaskach i warzywach grillowanych i pieczonych ziemniakach. Ser Zbójnik Ondraszek i ser Antek pokrojony w duże kawałki, obtoczony w jajku i bułce tartej i przyprawach, pieczony w folii przez 20 minut to sycąca potrawa. Tak przyrządzony ser można podać na liściach sałaty z dodatkiem żurawiny.  

Jeśli chodzi o sałatki, proponujemy te z dodatkiem serów Grand Master, Mimmolle à la française oraz Dobrodziej. Do przyrządzenia takich sałatek można użyć selera naciowego, sałaty, jabłek, orzechów i pociętych w drobne kawałki winogron. Warzywa posypujemy serem startym na dużych oczkach lub pokrojonym w kostkę. Taka serowa  sałatka zaspokoi pierwszy głód, który pojawia się zaraz po rozpaleniu grilla w oczekiwaniu na danie główne.

Dla wszystkich dbających o linię i zdrowie polecamy Piórko o zawartości tłuszczu 3%. Dodając go do sałatek, zachowujemy smak, ograniczając ilość kalorii.  

Smacznego grilloserowania!    

linia_b2