Czy sery są zdrowe? Podobne pytanie można zadać o każdy produkt spożywczy. Na pewno zdrowe są te, które – tak jak nasze – wytwarzane są w sposób naturalny, bez dodatku żadnych sztucznych składników. 

Sery są świetnym źródłem wapnia, który potrzebny jest do utrzymania dobrego stanu kości, zatem polecane są dla dzieci i osób starszych. 100g naszego sera Boryna (ok. 4-5 plasterków) pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na wapń u osoby dorosłej. Jako, że wiele osób dorosłych nie toleruje mleka, wapń pochodzący z serów stanowi dla nich doskonałą alternatywę.

Sery są również źródłem łatwo przyswajalnego białka. Tu kierować się możemy zasadą – im mniej tłuszczu w serze, tym więcej białka. Ale tłuszcz jest w serze również nośnikiem smaku i nadaje mu miękką konsystencję. Zatem w Ceko mamy cały wachlarz serów o różnych proporcjach tłuszczu do białka.  

Standardowo sery żółte zawierają ok 30% tłuszczu. Wokół tych wartości oscyluje również większość serów Ceko, jak Jagna, Antek, Dobrodziej, Mimmolle czy Grand Master.  Ale mamy też ofertę dla specjalnie wymagających. Ser Boryna ma ok 20% tłuszczu, co jest bardzo dobrym kompromisem pomiędzy smakiem i konsystencją a obniżoną kalorycznością. Naszym najchudszym serem jest Piórko 3% tłuszczu, o podwyższonej zawartości białka, co wpływa również na budowanie masy mięśniowej. Natomiast dla tych, którzy kalorii nie liczą, a cenią sobie smak, mamy pyszny ser Butterkäse, o maślanym smaku i zawartości tłuszczu aż do 50%.

linia_b1