Sery podane na przyjęciu nadadzą mu z pewnością wykwintnego charakteru. Ale jak skomponować deskę serów, aby zaspokoiła gusta naszych gości? 

Deska do serów powinna być drewniana i duża, aby zmieściło się na niej kilka rodzajów serów i dodatków. Ważny jest też nóż specjalnie stworzony do krojenia serów, z otworami w ostrzu, które sprawiają że ser nie klei się do noża.

Sery układamy od łagodnych do pikantnych w kierunku wskazówek zegara. Zaczynamy od serów miękkich, krótko dojrzewających, a kompozycję kończymy serami twardymi długo dojrzewającymi. Sery możemy kroić w kostkę, pałeczki, plastry. 

Do deski serów polecamy z ofery Ceko ser Mozzarella Wędzona i Boryna Wędzony, ser maślany Butterkäse, ser Dobrodziej z dużymi oczkami, ser Antek, Grand Master i Mimmolle à la française o charakterystycznej, pomarańczowej barwie .

Deskę serów możemy udekorować dodając oliwki, rucolę, winogrona, orzechy włoskie, rodzynki czy suszoną żurawinę , które również podkreślają smak serów.

Do deski serów dojrzewających najlepiej podać wino, czerwone lub białe, w zależności od upodobań i pory roku oraz według zasady: im dojrzalszy ser, tym cięższe wino. Sery Ceko, raczej delikatne w smaku, najlepiej smakują z winem białym lub lekko musującym, a także z piwem.

linia_b2