Jak robimy sery

Po prostu wiemy jak robić smaczne i zdrowe sery.
Nazywamy się Ceko. Jesteśmy z Goliszewa, w Wielkopolsce.
Przez ostatnie 20 lat poznaliśmy naturę sera. Wiemy co lubi, jak sprawić, aby miał większe lub mniejsze dziury, jak nadać mu smak. Wśród nas są doświadczeni mistrzowie i młodzi adepci sztuki serowarskiej. Większość z nas pochodzi z okolic Goliszewa, cenimy sobie to, że nasz zakład jest niewielki, ale nowoczesny, a atmosfera rodzinna. 

Warto wiedzieć

Jak się robi ser?

Każdy ser powstaje z mleka, które pod wpływem odpowiednich bakterii zamienia się w skrzep czyli tzw. „zsiadłe mleko”. W zależności od rodzaju użytych szczepów bakterii ser nabiera różnego smaku. Na początku każdy ser jest biały – i niektóre sery, tzw. niedojrzewające...
Czytaj więcej

Włoska receptura i polskie mleko czyli mozzarella Ceko

Włosi twierdzą, że prawdziwa, dobra mozzarella powinna charakteryzować się ciągliwą, włóknistą strukturą i nie przypiekać się na pizzy. Takie właściwości zawdzięcza małej ilość cukrów mlecznych (laktozy), które powodują reakcje (Mailarda) brązowienia. Smak powinien być łagodny, lekko kwaskowy. W CEKO mozzarellę wytwarzamy zgodnie z oryginalną włoską recepturą. Od zawsze kontrolujemy te charakterystyczne właściwości – tak podczas procesu produkcyjnego (teksturacji), jak również podczas wypieków w piecu w naszym laboratorium.

Czytaj więcej

Sery dojrzewające i niedojrzewające – co to takiego?

Każdy ser powstaje z mleka – krowiego, koziego lub owczego i zawsze na początku jest biały – jak twaróg, który każdy zna z „babcinej” produkcji i który jada się bezpośrednio po wytworzeniu. Takie sery, nie poddawane procesowi dojrzewania nazywamy niedojrzewającymi. W...
Czytaj więcej

Jak się wędzi sery w Ceko?

Wędzenie serów w CEKO to rytuał. Najpierw wybieramy najlepsze drewno olchowe. Sprawdzamy jego wilgotność i w razie potrzeby odpowiednio dosuszamy. Po rozpaleniu pieca – wędzarni, nasz serowar musi pilnować temperatury i czasu wędzenia. Dym z drewna olchowego nadaje serom CEKO szlachetnego smaku i miodowo-karmelowej barwy skórki.

Czytaj więcej

Skąd się biorą dziury w serze?

Dziury/oczka w serach Ceko są różnorodne. Duże, mniejsze, regularne i nieregularne. Np. Dobrodziej ma olbrzymie oczka, Boryna, Jagna, Antek mniejsze i regularne. Jak powstają ? Odpowiedzialne za to są korzystne i odpowiednie bakterie, które dodawane są do mleka na...
Czytaj więcej

Solanka jak wino – im starsza, tym lepsza

Zanurzenie w solance to ważny etap wytwarzania sera - bo od czasu przebywania w solance oraz od jej jakości zależy w dużej mierze smak i wartość odżywcza sera, a nie tylko jego słoność. Dlaczego tak się dzieje?Nasi serowarzy mawiają, że solanka jest jak wino – im...
Czytaj więcej

O nas

Paweł Piętka

Paweł Piętka

Dyrektor Produkcji

czytaj więcej..

Mój ulubiony ser to Jagna, bo ma klasyczny, naturalny smak.

Paweł uwielbia eksperymenty serowarskie. Szuka optymalnej ilości tłuszczu i walorów smakowych w serach.  Był współtwórcą sera Piórko, który ma tylko 3% tłuszczu. Mówi, że to dla wszystkich, którzy dbają o linię. Ciągle ulepsza receptury serów długo dojrzewających. Chodząca encyklopedia wiedzy o serowarstwie. 

Mariola Stecko

Mariola Stecko

Kierownik Laboratorium

czytaj więcej..

Najbardziej lubię ser Maślany ze względu na jego wyśmienity smak oraz ser Antek, który dzięki dobrym bakteriom Lactobacillus  acidophilus LA – 5®  wspomaga trawienie.

Mariola od ponad 10-ciu  lat nadzoruje jakość serów CEKO. Wraz z zespołem bada mleko przed rozpoczęciem produkcji sera, następnie kontroluje czy sery CEKO spełniają najwyższe normy. Organizuje degustacje i czuwa nad tym by jakość serów była zgodna ze specyfikacją.  

Jacek Olszyna

Jacek Olszyna

Kierownik Produkcji

czytaj więcej..

Najbardziej lubię ser Butterkase, ser maślany, bo jest tłuściutki, a ja lubię tłuste sery.

Jacek od ponad 20 lat zgłębia tajniki serowarstwa. Zawsze powtarza:smak sera zależy w dużej mierze od jakości mleka. Mleko jest różne o każdej porze roku, dlatego należy dbać o to, by ser miał ten sam smak i plastyczność przez cały rok. Jego domeną są sery dojrzewające. Pilnuje, aby każdy blok sera dojrzewał w odpowiednich warunkach i w odpowiednim czasie był przekładany z boku na bok. Zna sposób na dziury w serze.

Andrzej Kurek

Andrzej Kurek

Z-ca Kierownika Produkcji

czytaj więcej..

Mój ulubiony ser to zdecydowanie nasza ricotta z CEKO. Delikatna, naturalna, lepsza od włoskiej!  

25 lat temu los rzucił go do Goliszewa, gdzie zafascynował się produkcją sera. Był współtwórcą wielu receptur. Pasjonat włoskich smaków. Mozarella i ricotta, które wychodzą spod Jego ręki, mogą konkurować z najlepszymi włoskimi odpowiednikami. Wędzenie serów na olchowym drewnie opanował do perfekcji. Mówią o nim gawędziarz, podobno Jego opowieści ciągną się jak dobra mozzarrella na pizzy. Andrzej odpowiada za dział serów niedojrzewających.

Przemysław Macniak

Przemysław Macniak

Dyrektor ds. Eksportu

czytaj więcej..

Dla mnie najlepszy ser CEKO to Piórko. Jest zdrowy, smaczny i niskokaloryczny.

Przemek zajmuje się eksportem serów w Europie i na Bliski Wschód. Więcej o działalności eksportowej firmy w zakładce EXPORT

Marek Sekuła

Marek Sekuła

Regionalny Kierownik Sprzedaży Centrum / Wsch, Koordynator ds. Handlu Tradycyjnego

czytaj więcej..

Moim faworytem jest ser Zbójnik Ondraszek jedyny w swoim rodzaju. Mocno wędzony i jednocześnie łagodny w smaku.

Marek proponuje nieszablonowe rozwiązania w handlu, ma mnóstwo innowacyjnych pomysłów. Bywalec wielu restauracji i hoteli, gdzie zachęca do serwowania serów CEKO. Zajmuje się współpracą handlową z branżą HoReCa. Aktywny w Polsce centralnej i wschodniej.

Dariusz Skukowski

Dariusz Skukowski

Regionalny Kierownik Sprzedaży : Pn / Pn. Zachód

czytaj więcej..

Lubię Mimolle à  francais, bo jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku niż francuski oryginał

Darek ma ponad dwudziestoletnie doświadczenie w handlu. W pracy największą przyjemność sprawiają mu rozmowy z klientami, podczas których może zapoznać się z ich potrzebami i oczekiwaniami dzięki czemu może przedstawić im najlepszą ofertę. Asortyment firmy CEKO zna doskonale więc o każdym produkcie z pasją może mówić godzinami.

Adam Więsyk

Adam Więsyk

Regionalny Kierownik Sprzedaży : Pd/Pd. Wsch

czytaj więcej..

Mój ulubiony ser CEKO to Dobrodziej. Ma duże oczka i najbardziej przypomina oryginalne sery szwajcarskie.

Adam odpowiedzialny jest za dystrybucję produktów CEKO w regionie zachodnio-południowej i południowej Polski. Doskonały znawca produktów CEKO oraz dystrybucji. Dzięki swojemu poczuciu humoru, Klienci uwielbiają jego wizyty i rozmowy o serach CEKO.

Zygmunt Brzęczek

Zygmunt Brzęczek

Dyrektor ds. Supply Chain

czytaj więcej..

Mój ulubiony ser to Jagna, bo ma klasyczny, naturalny smak.

Zygmunt zna wszystkie procedury i zasady logistyki. W CEKO odpowiedzialny za to, aby towar dojechał do klientów na czas, opakowania przyciągały wzrok i aby wszystko działało dobrze.

Sylwester Stefańczyk

Sylwester Stefańczyk

Dyrektor Handlowy

czytaj więcej..

Najlepsza jest mozzarella, oczywiście na pizzy. Świetnie się topi i ciągnie, niczym nie ustępuje tej włoskiej.

Sylwester wiedzę o branży nabiałowej zdobywał od początku kariery zawodowej. Czuje i rozumie potrzeby klientów. Robi tysiące kilometrów miesięcznie, koordynując całość działalności handlowej firmy CEKO. Jego marzeniem jest, aby zdrowe i smaczne sery CEKO znalazły się na stołach wszystkich Polaków.

Andrzej Stecko

Andrzej Stecko

Wiceprezes

czytaj więcej..

Mój ulubiony ser to maślany Butterkässe, bo ma dużo tłuszczu, a tłuszcz to nośnik smaku.

Andrzej wie wszystko o firmie CEKO, pracuje w niej od samego początku. Pamięta historie wypracowania receptury każdego sera CEKO. Jego wiedza z technologii wytwarzania serów i działania zakładu robi wrażenie. Nadzoruje, aby wszystko działało jak w szwajcarskim zegarku. 

Dariusz Zieliński

Dariusz Zieliński

Prezes Zarządu

czytaj więcej..

Moim faworytem jest ser Piórko i ricotta Wiedeński, bo intensywnie uprawiam sport. Oba te sery są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka.  

Dariusz z branżą nabiałową związany jest od kilkunastu lat. Kilka lat temu przyjechał do Goliszewa z Warszawy, aby pokierować zakładem CEKO. Zdobył uznanie i zaufanie swoich współpracowników jako dobry manager i sympatyczny człowiek. Dba o to, aby sery CEKO podbijały rynek i serca klientów. Pasjonat sportów, szczególnie triatlonu i zdrowego odżywiania.